woensdag 14 maart 2012

Vrijheid voor de meiden van Pussy Riot!

Pussy Riot, een feministische punkband in Rusland, ontstond in september vorig jaar, nadat Poetin had aangekondigd - in een stuivertje wisselen met zijn vriendje Medvedev - opnieuw president van Rusland te worden. Een aantal meiden in en rondom Moskou besloot uit boosheid daarover een punkband te vormen om tegen de gang van zaken te protesteren. “Na de aankondiging van Poetin konden velen van ons niet slapen”, zegt Tyurya, één van de bandleden in een interview met The Guardian. “Damn it, dus we besloten dat er iets moest gebeuren. We gingen altijd al naar protestbijeenkomsten en dergelijke, maar we hadden de indruk dat er wat meer moest gebeuren.” Zo ontstond er in de loop van oktober een kollektief van punkers, dat uitgroeide tot zo’n dertig mensen, inclusief de meiden van de band. 

De meiden begonnen te spelen op straat, in de tram, in metrostations. Altijd duiken ze onverwachts ergens op. Een van hun eerste songs was: “Egyptische lucht is goed voor je longen. Doe Tahrir op het Rode Plein!”. Video’s van hun vurige optredens begonnen op internet te verschijnen. Toen de Russische dissident Alexey Navalny in december vorig jaar voor vijftien dagen werd gevangengezet, omdat hij na de verkiezingsfraude van de kliek van Poetin aan de massale demonstraties had deelgenomen, beklommen drie meiden van Pussy Riot een dak tegenover de bajes, waar Navalny was opgesloten en begonnen een optreden dat luister werd bijgezet met vlammende vuursignalen, terwijl zij zongen:  “Dood aan de bajes. Vrijheid van protest”.  Draai de knoppen ff open, de muziek is grandioos en het enthousiasme van de gevangenen die binnenzitten, is goed te horen!




 De straatprotesten tegen Poetin, die overal in het land plaatsvinden, getuigen van een enorme creativiteit onder de Russische bevolking: leuzen, posters, graffiti, spandoeken, alles wordt door de mensen zelf gemaakt. De bandleden van Pussy Riot nemen daaraan deel: “De protestcultuur moet tot ontwikkeling komen. Wij hebben een bepaalde vorm, maar er zijn vele soorten nodig”, aldus Tyurya tegenover The Guardian. Al jarenlang namen ze deel aan allerlei protestacties – uiteraard zónder bivakmuts , waarbij ze geregeld zijn opgepakt. “Maar dat is niet zo eng – je wordt omringd door goede, normale mensen, degenen die protesteren tegen Poetin”. Het feit dat de bandleden van Pussy Riot allemaal vrouwen zijn en ronduit feministisch geeft hun protest een speciale dimensie: “De revolutie zou door vrouwen moeten worden gemaakt”, verklaart een van de leden tegenover The Guardian. “Momenteel worden wij – als vrouwen – niet zo hard geslagen en opgesloten. In Rusland bestaat een grote traditie van vrouwen en revolutie. Wij hebben fantastische revolutionaire vrouwen gehad”.

De meiden van Pussy Riot zweren bij anonimiteit. Vandaar hun bontgekleurde bivakmutsen, waarmee zij zich tooien, niet alleen tijdens hun optredens maar ook als ze bijvoorbeeld door The Guardian geïnterviewd worden. “Het betekent dat wij iedereen kunnen zijn”, zegt Garadzja die ook deel uitmaakt van de band. Hoe zij dagelijks moeten rondkomen met allerlei baantjes, verklappen ze niet aan de pers. Pussy Riot is er voorstander van om de legale grenzen tijdens protestdemonstraties te doorbreken. Afspraken maken met de autoriteiten over de af te leggen route doe je niet, omdat zij je het liefst naar de buitenwijken van de stad dirigeren. “Poetin en zijn trawanten gedragen zich zo ruw, en de mensen zijn er niet klaar voor om op dezelfde wijze te reageren”, aldus Tyurya. “Maar dat zou wel moeten, als je een onwettige regering bestrijdt. Het zijn feitelijk bezetters, ze hebben het recht niet daar te zijn. Waarom zou je afspraken met hen maken?” Zo verschenen op 20 januari j.l. acht vrouwen van de band onverwachts op het Rode Plein recht tegenover het Kremlin. Voordat de politie arriveerde lukte het hun een paar minuten lang hun teksten over het plein uit te zingen: “Opstand in Rusland. Het charisma van protest. Opstand in Rusland. Poetin schijt in zijn broek van angst”. De meiden werden opgepakt en na een nacht van ondervraging vrijgelaten, waarna ze een fikse boete moesten betalen.





Het meest vermaarde optreden van Pussy Riot vond plaats op 21 februari j.l. in de Christus Verlossers-kathedraal in Moskou. Een aantal leden van de band drong binnen in de kerk en begon op het altaar hun punkversie van het bidden tot de Heilige Maagd te spelen. Hun lied: ‘Heilige shit’ is een veroordeling van de nauwe banden die de Russisch Orthodoxe kerk met het regime van Poetin onderhoudt. NRC-Handelsblad van 9 maart j.l. schrijft er ook over. “Heilige Moeder, Gezegende Maagd”, zingen de dappere vrouwen, “jaag Poetin weg!”. 






Dit optreden werd hun door Poetin c.s. niet in dank afgenomen. Begin maart werden zes bandleden gearresteerd en vanaf de vroege ochtend urenlang ondervraagd. Uiteindelijk worden nu twee vrouwen vastgehouden op beschuldiging van ‘verstoring van de openbare orde’ en van het ‘aanzetten tot religieuze haat’ als onderdeel van een ‘vantevoren beraamde samenzwering’. Zeven jaar cel hangt hun boven het hoofd.

Vrijheid voor Maria Alekhina en Nadezjda Tolokonnikova!

Zie ook de site van Pussy Riot voor meer nieuws.


Geen opmerkingen: